CYBERCRIME

Cybercrime is een veelomvattend fenomeen. Het valt uiteen in twee onderdelen. Hoe word ik gehacked en wat zijn de gevolgen van die hack? De belangrijkste op een rij.

How

Hoe word ik gehacked?

Phishing
Criminelen proberen met valse e-mails, SMS- en/of WhatsApp berichten vertrouwelijke identiteitsgegevens te bemachtigen om op die manier malicious software (malware) op een computer te installeren. Daarmee krijgen ze toegang tot systemen om vervolgens misbruik maken van uw identiteit, accounts, bankrekeningen, databases en betaalinstrumenten.

Social Engineering
Het misbruiken van menselijke eigenschappen als nieuwsgierigheid, vertrouwen en hebzucht om op die manier vertrouwelijke informatie, zoals inlogcodes, wachtwoorden en rekeningnummers te verkrijgen.

Fysieke inbraak/diefstal
Criminelen verschaffen zich illegaal toegang tot kantoren, stelen laptops, gaan ervandoor met usb sticks of stelen backup bestanden.

Vaak is het een combinatie van bovenstaande technieken die cybercriminelen gebruiken om hun criminele activiteiten te starten.

What

Wat zijn de gevolgen?

Data diefstal
Criminelen verschaffen zich toegang tot uw systemen en stelen vertrouwelijke gegevens. Een ziekenhuis is kwetsbaar als het gaat om de veiligheid van medische dossiers, een reisbureau of webshop kan creditcardgegevens lekken en een accountskantoor heeft gevoelige financiële informatie van klanten in beheer.

Ransomware
Een in toenemende mate populaire vorm van cybercrime waarbij als gevolg van een virus bestanden op een computer vergrendeld worden. Wil je weer toegang? Dan moet er losgeld betaald worden.

Identiteitsfraude
Bij dit soort aanvallen wordt de identiteit van een individu of bedrijf gekaapt om producten en/of diensten te bestellen, creditcards aan te vragen of illegale activiteiten uit te voeren. Deze vorm van cybercrime kan bij zowel particulieren als bedrijven voorkomen.

Distributed Denial of Service (DdoS-aanval)
Dit soort aanvallen hebben als doel om een web server te overbelasten met als doel de website of internetdienst onbruikbaar te maken. Meestal wordt daarvoor een netwerk van geïnfecteerde computers gebruikt (botnet). Het voor een bepaalde periode niet beschikbaar zijn van een website kan grote financiele of operationele gevolgen hebben.

Meer weten?

Tijdens deze training leert u over de historie en de verschillende vormen van computercriminaliteit, denk hierbij aan hacking, phishing, spam maar ook malware. Voorbeelden hiervan zijn virussen, trojan horses, spyware en ransomware. U krijgt ook tips om de vormen van cybercrime tegen te gaan. Tot slot wordt ingegaan op wachtwoordbeleid en is er ruim tijd voor vragen die bij u leven.

Voor deze training is geen voorkennis vereist.