CYBERCRIMINELEN

Waar komen cybercriminelen vandaan? Als we dat wisten zou het probleem niet zo groot zijn. Wat we wel weten is welke groeperingen online crimineel actief zijn.

De bekende

Georganiseerde criminele organisaties
Een van de grootste dreigingen met name voor commerciele organisaties komt van omvangrijke criminele bendes. Deze nemen steeds vaker hun toevlucht tot cybercrime. En geef ze eens ongelijk, de pakkans is klein en de opbrengsten groot.
Het gaat vaak om internationaal actieve groepen die zich richten op bankfraude, afpersing, malware, ransomware, verkoop van gestolen data en phishing.

Cybervandalen en Gemotiveerde individuen
Cybervandalen hacken omdat het kan. Het gaat vaak om jonge, goed opgeleide en alleen opererende criminelen die proberen in te breken in systemen vooral om te kijken hoever ze kunnen komen. Dit soort online vandalisme is bijzonder gevaarlijk omdat de motivatie vaak hoog is en de gekozen doelen willekeurig zijn. Vaak wordt gebruik gemaakt van gratis tools, kant-en-klare expoloitkits of cybercrime as-a-service.

De onbekende

Insiders
Een onderschatte groep criminelen zijn verongelijkte- of ex-werknemers. Ze kunnen uit wraak uit zijn op diefstal van informatie die voor concurrenten interessant is. Intellectuele eigendommen, broncodes van software en bedrijfsgeheimen zijn gewilde gegevens. Een USB stick is vaak al genoeg, niet vreemd, ze hebben meestal toch al toegang tot het netwerk via hun eigen account.

Hacktivisten
Deze doelgroep is niet direct uit op geldelijk gewin, maar heeft vooral een sociaal, ideologisch of politiek motief. Ze maken data publiekelijk of veranderen de inhoud van webpagina’s (defacen) met sociaal-politieke boodschappen. Bekende hacktivism groepen zijn Anonymous en LulzSec. Ze werken veel met gratis of gekochte tools, botnets (voor Ddos aanvallen) en zelf ontwikkelde software

Nationale Overheden
Het is lastig voor te stellen, maar overheden zijn misschien wel de grootste gebruiker van hacktechnieken. Voorbeelden zijn digitale economische spionage, economische of informatieve destabilisatie en sabotage. Digitale aanvallen worden ook gebruikt om strategische doelen te bereiken, conflicten te beïnvloeden of om een gewapende strijd te ondersteunen. Gebruik wordt gemaakt van geheime en geavanceerde tools, hetzij zelf ontwikkeld of gekocht.

Meer weten?

Neem contact op